ТЕПЛИЙ ДІМ






Друзі ТЕПЛОГО ДОМУ

Державне підприємство Агентство розвитку ЖКГ

Асоціація енергетичних аудиторів

Get Adobe Flash player

Науково-дослідний інститут будівельного виробництва

Всеукраинский союз производителей строительных материалов и изделий

Асоциация производителей пенопласта

Асоціація 'Енергоефективні міста України'

Стройсоюз

Як утеплюють "хрущьовки" у Варшаві або термомодернізація по-польськи

У Польщі вирішувати проблему термомодернізації житла взялися ще у 90-ті, а сьогодні, за оцінками експертів, до 50% житлофонду країни, — це 5,5 приватних і 1 млн багатоквартирних будинків, — утеплені, споживають менше енергії та мають сучасний стильний вигляд. Як Варшава дає нове життя хрущьовкам, які збудовано ще у часи Радянського Союзу, ми спробували розповісти у цій статті.

Житловий фонд у Варшаві — досить вєтхий, зазначають експерти, адже левову частку багатоповерхівок складають хрущьовки, що їх масово будували устолиці Польщі ще у 1970-х. З урахуванням того, що термін експлуатації такого житла становить близько 60 років, логічно, що рано чи пізно його потрібно буде капітально ремонтувати. Оскільки саме під час ремонту варто займатися питаннями енергоефективності, немає нічого дивного в тому, що у Польщі проблемами термомодернізації житла почали активно займатися у 90-х.

"За цей час домогосподарства Польщі зменшили споживання енергії на 30 - 40%, хоча в ЄС ця цифра в середньому складає лише 13%", — пояснює старший партнер European Climate Foudation Антоні Белевич. Він каже, що прогрес став можливим завдяки капремонту та утепленню старого житла, адже це підвищує енергоефективність.

...

Польський уряд постійно працює над реформо. енергоефективності: поряд із розробкою та прийняттям різноманітних спеціальних законів, які відповідають європейським стандартам, у країні постійно покращують нормативи, в рамках якихможна будувати нове житло або ремонтувати вже існуюче.

Як пояснює радник правління Польського національного агентства з енергоефективності Аркадіуш Венглаж, перші нормативи щодо розміру стін, дахів та вікон запровадили ще у 1950-х, і з роками коефіцієнти по технічним характристикам будинків повинні постійно знижуватись, аби відповідати графіку реалізації реформи. Цікавим є те, що ці нормативи будуть вдосконалювати й надалі. Так, відповідно до даних Управління інфраструктури Варшави, якщо у 2014 році норми споживання у будинках складають 169 кВт*год на кв. м на рік, то вже у 2017-м ці показники повинні зменшитись до 60 кВт*год, а у 2019-м — аж до 45 кВт*год.

...

За словами експертів, недоцільно проводити термомодернізацію житла, якщо в будинку не був проведений енергетичний аудит. Мова йде про вивчення технічних характеристик будинку, аналізі обсягів енергоспоживання і можливостей щодо його зниження. Цю роботу енергоаудитори проводять тотально: починаючи з опитування мешканців та вивчення проектної документації і завершуючи вивченням втрат тепла в системах водопостачання, каналізації та опалення.

"У Польщі енергоаудит багатоквартирного будинку коштує близько 2—3 тис. злотих (12—18 тис. грн) і може тривати близько півроку. Швидкість проведення такого аудиту залежить від того, наскільки повні дані компанія-енергоаудитор має по конкретному будинку. Умовно, якщо будинок старий, потрібно вивчити його старий проект. Крім того, бажано, аби співвласники будинку надали сумарне споживання енергії (тепла, електрики і т.і.) за декілька попередніх років. Це потрібно для оцінки обсягів поточного споживання та можливості його зменшення. Не завадять також і дані по проведених ремонтах будинків. Якщо якихось даних по конкретному будинку немає, то енегоаудитор повинен сам виконати розрахунки", — зазначає Аркадіуш Венглаж.

...

ОСББ «Прага» - найбільше у Польщі, працює з 1970 року і наразі обслуговує 213 багатоповерхівок у трьох районах Варшави, де проживає близько 50 тис.мешканкців. Це означає, що під керівництвом ОСББ знаходиться 17 тис. квартир площею 928,6 тис. м кв. Крім того, ОСББ обслуговує 16 спортмайданчиків, 40 дитячих майданчиків, 8 гаражних кооперативів.

Термомодернізацію будинків тут почали ще у 90-ті. Мова йде про встановлення лічильників, заміні інженерних комунікацій та систем опалення, утепленні стін і дахів, заміні дверей та вікон у під'їздах. Це дозволить досягти економії енергії в межах 20%. Причому економія буде і в грошах. Так у 2000 році за одну гігакалорію тепла у країні платили 57,5 злотих (343,3 грн), а у 2014-му – вже 187,3 злотих (1128,2 грн). Тобто за 15 років комунальні послуги в Польщі подорожчали втричі. Але в ОСББ "Прага" ціни на тепло вже декілька років лишаються без змін і складають близько 2 – 2,5 злотих (12,05 – 15,06 грн) за 1 кв. м на місяць.

...

Матеріал повністю читайте на ресурсі ЭкоТехника


Важливі новини і публікації

 

 

Освітній відеоролик "Термомодернізація житлового будинку - кроки" -
процес термомодернізації, необхідність та вигоди її проведення для мешканців багатоквартирних будівель.
Про ролик

Фінансовий інструмент ЄБРР для підвищення енергоефективності у житловому секторі України
Про Програму IQ energy 

 

 

Новий ресурс - приклади успішного впровадження енергозберігаючих заходів для тих, хто хоче зменшити свої витрати на комунальні послуги завдяки ощадливому споживанню та підвищенню енергоефективності власної оселі.

 

Судсидії. Тарифи. Енергоефективність.

 

 

 

Останні новини

Значні зміни: українців зобов‘яжуть проводити енергоаудит будинків

В Україні вже у наступному році повинен запрацювати Фонд енергоефективності, за рахунок якого сім‘я зможе компенсувати до 50% витрат на утеплення свого житла. Далі

6 жовтня відновлено Урядову програму допомоги населенню при утепленні індивідуального житла

Відновлено придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з частковим відшкодування залучених кредитних коштів. Ощадбанк та Укргазбанк знову почали видачу фізичним особам «теплих» кредитів в рамках програми. Далі

Кращі практики: ОСББ по вул. Учительська, 10 - повна термореновація стін

70% вартості робіт фінансується з міського бюджету, решта – внесок мешканців. Далі

Луцьке ОСББ отримало найбільший в Україні кредит на енергоефективність

Укргазбанк надав рекордний кредит на 10 років луцькому ОСББ «Центральна Вежа» в розмірі майже 3,5 млн. грн. Далі

Конкурс "Найефективніший споживач енергоресурсів" на новому ресурсі "Енергодопомога"

Призи від компанії REHAU - Сертифікат на суму 4000 грн на придбання вікна REHAU. Далі


Share +