ТЕПЛИЙ ДІМ






Друзі ТЕПЛОГО ДОМУ

Державне підприємство Агентство розвитку ЖКГ

Асоціація енергетичних аудиторів

Get Adobe Flash player

Науково-дослідний інститут будівельного виробництва

Всеукраинский союз производителей строительных материалов и изделий

Асоциация производителей пенопласта

Асоціація 'Енергоефективні міста України'

Стройсоюз

За газ прийдеться розраховуватись по загальнобудинковому лічильнику

9 лютого набрало чинності нове Тимчасове положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку, затверджене постановою Кабміну від 27 січня 2016 року №46.

09.02.2016

Мешканці, які не встановили окремі лічильники у квартирах, будуть оплачувати різницю між показами загальнобудинового і квартирних лічильників інших мешканців.

9 лютого набрало чинності нове Тимчасове положення про порядок проведення розрахунків за надання населенню послуг з газопостачання в умовах використання загальнобудинкового вузла обліку, затверджене постановою Кабміну від 27 січня 2016 року №46.

Визначений порядок проведення розрахунків між постачальником, операторами газорозподільчих систем і споживачами природного газу у випадку використання загальнобудинкових вузлів обліку, які складаються, зокрема, з лічильника газу і засобу дистанційної передачі даних на будинок (групу будинків). Будинкові вузли обліку встановлюють на ввідних газопроводах на будинок, групу будинків.

Ініціювати встановлення будинкового вузла обліку на багатоквартирний будинок, групу багатоквартирних будинків, групу споживачів можуть власники такого будинку, квартир і оператор газорозподільчої системи. Лічильник встановлюють відповідно до Кодексу газорозподільчих систем за рахунок ініціатора.

Власник (власники) будинку (будинків) (квартир), особа, відповідальна за експлуатацію будинку (будинків) (експлуатаційна організація), балансоутримувач будинку (будинків) и т.і. і оператор газорозподільчої системи зобов'язані врегулювати між собою договірні відносини щодо зняття показів будинкового вузла обліку і лічильників газу, встановлених у квартирі (за їх наявності), а також забезпечення можливості проведення монтажу, зберігання та експлуатації будинкового вузла обліку. У випадку неврегулювання зазначених питань газопостачання може бути перерване відповідно до законодавства.

У випадку незгоди власника квартири (будинку) розрахуватись за спожитий газ за показами будинкового вузла обліку на будинок (групу будинків) він може встановити квартирний лічильник газу окремо на квартиру (будинок) за власний кошт.

При цьому обсяги газу, що його споживають мешканці будинку, в якому встановлений будинковий вузол обліку, визначають:

1) в будинках, де не встановлені квартирні лічильники, - за показами будинкового вузла обліку з наступним розподілом обсягів спожитого газу між споживачами пропорційно кількості осіб, зареєстрованих у квартирі або іншому ізольованому житловому приміщенні. Якщо інформації про зареєстрованих осіб немає, рахують на одну особу;

2) в будинках, де крім будинкового вузла обліку частково встановлені квартирні лічильники газу:

  • для споживачів, які мають квартирні лічильники газу, - за показами таких лічильників;
  • для споживачів, які не мають квартирних лічильників газу, - за показами будинкового вузла обліку, з яких виключають сумарні покази квартирних лічильників, встановлених у цієї групи споживачів, з наступним розподілом такої різниці оператором газорозподільчої системи між споживачами, які не мають квартирних лічильників, пропорційно кількості осіб, зареєстрованих у квартирі або іншому ізольованому житловому приміщенні.

Якщо після зняття фактичних показів квартирних лічильників газу у майбутніх розрахункових періодах виявлено різницю між нарахованими і фактичними обсягами споживання газу (з урахуванням показів квартирних лічильників), її розподіляють між споживачами, які не мають квартирних лічильників, пропорційно кількості зареєстрованих осіб. Такий перерахунок виконують в періоді, в якому виявили різницю.

У випадку виявлення представниками оператора газорозподільчої системи порушень, пов'язаних з виходом з ладу будинкового вузла обліку, обсяг спожитого газу споживачами, які не мають квартирних лічильників газу, визначається за середнім обсягом споживання газу за 3 попередні місяці до моменту виходу з ладу будинкового вузла обліку.

Джерело: ЮРЛИГА, 09.02.2016


Важливі новини і публікації

 

 

Освітній відеоролик "Термомодернізація житлового будинку - кроки" -
процес термомодернізації, необхідність та вигоди її проведення для мешканців багатоквартирних будівель.
Про ролик

Фінансовий інструмент ЄБРР для підвищення енергоефективності у житловому секторі України
Про Програму IQ energy 

 

 

Новий ресурс - приклади успішного впровадження енергозберігаючих заходів для тих, хто хоче зменшити свої витрати на комунальні послуги завдяки ощадливому споживанню та підвищенню енергоефективності власної оселі.

 

Судсидії. Тарифи. Енергоефективність.

 

 

 

Останні новини

Значні зміни: українців зобов‘яжуть проводити енергоаудит будинків

В Україні вже у наступному році повинен запрацювати Фонд енергоефективності, за рахунок якого сім‘я зможе компенсувати до 50% витрат на утеплення свого житла. Далі

6 жовтня відновлено Урядову програму допомоги населенню при утепленні індивідуального житла

Відновлено придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з частковим відшкодування залучених кредитних коштів. Ощадбанк та Укргазбанк знову почали видачу фізичним особам «теплих» кредитів в рамках програми. Далі

Кращі практики: ОСББ по вул. Учительська, 10 - повна термореновація стін

70% вартості робіт фінансується з міського бюджету, решта – внесок мешканців. Далі

Луцьке ОСББ отримало найбільший в Україні кредит на енергоефективність

Укргазбанк надав рекордний кредит на 10 років луцькому ОСББ «Центральна Вежа» в розмірі майже 3,5 млн. грн. Далі

Конкурс "Найефективніший споживач енергоресурсів" на новому ресурсі "Енергодопомога"

Призи від компанії REHAU - Сертифікат на суму 4000 грн на придбання вікна REHAU. Далі


Share +