ТЕПЛИЙ ДІМ






Друзі ТЕПЛОГО ДОМУ

Державне підприємство Агентство розвитку ЖКГ

Асоціація енергетичних аудиторів

Get Adobe Flash player

Науково-дослідний інститут будівельного виробництва

Всеукраинский союз производителей строительных материалов и изделий

Асоциация производителей пенопласта

Асоціація 'Енергоефективні міста України'

Стройсоюз

Конкурс демонстраційних проектів з чистої енергії у багатоквартирних будинках, де створені ОСББ

Проект USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" в березні оголосить конкурс демонстраційних проектів із чистої енергії у багатоквартирних будинках.

До участі запрошуються об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) 17 пілотних міст Проекту. Переможці конкурсу отримають гранти, які дозволять компенсувати до 50% інвестиційних витрат на впровадження альтернативних джерел енергії та систем поквартирного обліку і регулювання відпуску теплової енергії у багатоквартирних будинках. До участі в конкурсі також запрошуються місцеві органи влади, які можуть підтримати ініціативних жителів, частково профінансувавши витрати за проектами з міського бюджету.

Фахівці Проекту USAID відібрали для реалізації у багатоквартирних будинках 4 інноваційні проекти, які дозволять скоротити споживання енергоресурсів.

Коротко інформація за кожним із проектів  наведена нижче:

ПРОЕКТ 1. Переобладнання вертикальної однотрубної системи опалення, включаючи чотири можливих варіанти проведення реконструкції.

Мета впровадження проекту: уможливити поквартирний облік та індивідуальне регулювання відпуску теплової енергії до квартир. Таким чином будуть створені умови й мотивація для співвласників квартир  реалізовувати проекти і заходи зі скорочення витрат теплоти на потреби опалення. Крім того, виконання проекту стимулюватиме скорочення витрат теплоти у житловому будинку в цілому за рахунок упровадження енергоощадних заходів у квартирах.

Спосіб реалізації проекту: демонтування наявної вертикальної системи опалення житлового будинку з подальшим монтуванням горизонтальної системи розведення трубопроводів опалення, організацією регулювання відпуску і поквартирного обліку теплової енергії через установлення поквартирних вузлів обліку і регулювання, та нових опалювальних приладів.

Рисунок 1 – Схема розташування стояків і приєднання приладів опалення при вертикальному трасуванні трубопроводів. Т1– подавальний трубопровід, Т2 – зворотний трубопровід

Рисунок 2 – Схема горизонтального поквартирного трасування трубопроводів систем опалення

Економічний ефект від реалізації енергоефективних заходів буде отриманий внаслідок скорочення витрат теплової енергії за рахунок:

  • регулювання її відпуску термостатичними клапанами, опалювальними приладами та обладнанням індивідуального теплового пункту (ІТП) за рахунок унеможливлення міжсезонних перетопів і регулювання температури у приміщеннях квартир за бажанням мешканців – до 12…17% поточного рівня;
  • підвищення гідравлічної і теплової стійкості системи опалення – на 5…7% поточного рівня.

ПРОЕКТ 2. Використання теплових насосів типу «повітря-вода» для нагріву води системи гарячого водопостачання.

Мета впровадження проекту: зменшити витрати гарячої води з системи централізованого гарячого водопостачання (у період максимального відбору води) за рахунок часткового отримання теплоти на гаряче водопостачання житлового будинку від теплового насосу.

Спосіб реалізації проекту: встановлення теплових насосів для забезпечення багатоквартирного будинку гарячим водопостачанням.

Рисунок 3 – Емальований бойлер непрямого нагріву

Рисунок 4 – Тепловий насос "повітря-вода"

Економічний ефект від упровадження проекту виникає внаслідок скорочення витрат гарячої води з централізованої системи гарячого водопостачання до 70% середньорічного обсягу споживання.

ПРОЕКТ 3. Використання сонячних колекторів для нагріву води системи гарячого водопостачання.

Мета впровадження проекту: зменшити витрати гарячої води з системи централізованого гарячого водопостачання внаслідок комбінованого отримання теплоти на гаряче водопостачання житлового будинку від сонячного випромінювання і системи централізованого теплопостачання (у період максимального відбору води).

Спосіб реалізації проекту: встановлення пласких сонячних колекторів для забезпечення гарячим водопостачанням багатоквартирного будинку.

Рисунок 5 – Система пласких сонячних колекторів для забезпечення гарячим водопостачанням багатоквартирного будинку

Економічний ефект від упровадження проекту виникає внаслідок скорочення витрат гарячої води з централізованої системи гарячого водопостачання до 20% середньорічного обсягу споживання.

ПРОЕКТ 4. Влаштування електричного освітлення сходів будинку і прибудинкової території за допомогою фотоелектричних сонячних елементів.

Мета впровадження проекту: скорочення витрат електричної енергії на потреби освітлення місць загального користування і прибудинкової  території багатоквартирного будинку.
Спосіб реалізації проекту: влаштування фотоелектричних панелей, заміна наявних освітлювальних приладів на LED-світильники з датчиками руху.

Рисунок 6 – Сучасні прилади освітлення

Економічний ефект: скорочення витрат електричної енергії на потреби освітлення місць загального користування внаслідок установлення більш ефективних світильників зі збереженням рівня освітленості та виробленням частки електричної енергії за допомогою фотоелектричних елементів (сонячна енергія).

Джерело: сайт Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні"

 


Важливі новини і публікації

 

 

Освітній відеоролик "Термомодернізація житлового будинку - кроки" -
процес термомодернізації, необхідність та вигоди її проведення для мешканців багатоквартирних будівель.
Про ролик

Фінансовий інструмент ЄБРР для підвищення енергоефективності у житловому секторі України
Про Програму IQ energy 

 

 

Новий ресурс - приклади успішного впровадження енергозберігаючих заходів для тих, хто хоче зменшити свої витрати на комунальні послуги завдяки ощадливому споживанню та підвищенню енергоефективності власної оселі.

 

Судсидії. Тарифи. Енергоефективність.

 

 

 

Останні новини

Значні зміни: українців зобов‘яжуть проводити енергоаудит будинків

В Україні вже у наступному році повинен запрацювати Фонд енергоефективності, за рахунок якого сім‘я зможе компенсувати до 50% витрат на утеплення свого житла. Далі

6 жовтня відновлено Урядову програму допомоги населенню при утепленні індивідуального житла

Відновлено придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з частковим відшкодування залучених кредитних коштів. Ощадбанк та Укргазбанк знову почали видачу фізичним особам «теплих» кредитів в рамках програми. Далі

Кращі практики: ОСББ по вул. Учительська, 10 - повна термореновація стін

70% вартості робіт фінансується з міського бюджету, решта – внесок мешканців. Далі

Луцьке ОСББ отримало найбільший в Україні кредит на енергоефективність

Укргазбанк надав рекордний кредит на 10 років луцькому ОСББ «Центральна Вежа» в розмірі майже 3,5 млн. грн. Далі

Конкурс "Найефективніший споживач енергоресурсів" на новому ресурсі "Енергодопомога"

Призи від компанії REHAU - Сертифікат на суму 4000 грн на придбання вікна REHAU. Далі


Share +