ТЕПЛИЙ ДІМ






Друзі ТЕПЛОГО ДОМУ

Державне підприємство Агентство розвитку ЖКГ

Асоціація енергетичних аудиторів

Get Adobe Flash player

Науково-дослідний інститут будівельного виробництва

Всеукраинский союз производителей строительных материалов и изделий

Асоциация производителей пенопласта

Асоціація 'Енергоефективні міста України'

Стройсоюз

I Форум енергоефективного партнерства продемонстрував готовність Уряду, місцевої влади та населення до спільних зусиль у зменшенні споживання газу

14.05.2016

Такої думки дійшли спікери та учасники II Форуму енергоефективного партнерства, який відбувся за ініціативи Держенергоефективності 12 травня у м. Києві.

Про те, що держава рішуче налаштована на проведення реформ енергоефективності та досягнення енергонезалежності, заявили у своїх виступах перші особи країни. Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман нагадав, що Україна у 6 разів поступається Польщі за показником енергоефективності. "Це означає, що у нас є широке поле діяльності", - зазначив він.

Володимир Гройсман також запевнив у прихильності Уряду до ідеї досягнення енергоефективності в країні. "Уряд України і я як Прем’єр-міністр будемо надійними партнерами у реалізації цих завдань", - наголосив він.

Геннадій Зубко, Віце-прем’єр-міністр України - Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, відзначив величезні обсяги українського ринку у контексті заходів енергоефективності. "Вони сягають 40 млрд євро. Відповідні заходи будемо впроваджувати протягом 8-10 років. Це – шлях України до європейських стандартів з точки зору нашої асоціації з ЄС та перспектива членства у Євросоюзі", - зауважив урядовець.

У ході виступу Голова Держенергоефективності Сергій Савчук зазначив, що показовим прикладом ефективної роботи Уряду, місцевої влади, бізнесу та громадян є державна програма "теплих" кредитів. Адже в її основі лежить європейський прозорий механізм співфінансування.

"Завдяки цьому механізму нам вдалося найголовніше – залучити населення до енергоефективності, утеплення власних осель, заміни газових котлів тощо", - повідомив Голова у ході виступу та нагадав, що за весь час дії програми вже понад 120 тисяч українських родин реалізували енергоефективних заходів у своїх домогосподарствах на суму 1,6 млрд грн.

"Попит на держпідтримку росте швидкими темпами. Лише за останні два місяці громадяни отримали 300 млн грн кредитів для утеплення. За нашими прогнозами, до вересня цього року українці можуть взяти "теплих" кредитів на 2,5-3 млрд грн", - повідомив Голова Агентства під час спілкування із журналістами та додав, що у зв’язку із постійно зростаючим попитом на програму необхідно буде піднімати питання про виділення додаткового фінансування на її реалізацію.

Голова Агентства також додав, що Держенергоефективності разом з USAID та Міжнародною фінансовою корпорацією провели опитування ОСББ з усіх областей України, що впровадили заходи з енергоефективності у 2015 році за державною програмою.

Основним позитивним ефектом 70% ОСББ назвали зменшення витрат, 81% - підвищення комфорту, 98% ОСББ вважають досвід в участі програми позитивним, 95% взяли б участь ще раз і 98% порадять участь у програмі іншим ОСББ.

Завдяки тісній співпраці Агентства та місцевої влади 73% ОСББ скористались державною та місцевою підтримкою.

"Більше того, нашим прикладом ми показали бізнесу, іншим банкам величезний потенціал ринку утеплення в Україні. І вже сьогодні ЄБРР запущено подібну програму з видачі кредитів на утеплення "IQenergy" із загальним фондом 90 млн євро. До участі у ній залучено 3 приватні банки. Це означає конкуренцію між банками, а де конкуренція - там здешевлення кредитів", - зауважив він та пояснив, що поява нових програм за участі різних банків ще раз доводить правильність обраного шляху реформ. Мова йде про ситуацію "win-win", в якій виграють держава, економіка, суспільство і головне – пересічні громадяни.

Неоціненну роль у реформуванні сфери енергоефективності відіграє підтримка міжнародної спільноти. Так, ЄС та Уряд України мають тривалу історію співпраці у питаннях енергоефективності. Як зауважив керівник Групи підтримки України Пітер Вагнер, ЄС виступає як активний інвестор енергоефективних проектів та у питаннях розробки відповідного законодавства.

"Ми плануємо продовжити цю співпрацю. Серед важливих напрямків співпраці із Урядом України та громадянським суспільством бачу опрацювання законопроектів про облік газу та води, а також – про енергоефективність будівель. Запевняю, що ЄС буде надалі підтримувати Україну", - наголосив П. Вагнер.

Повну підтримку ініціатив Уряду України щодо реформи енергоефективності висловлює і Уряд Німеччини. У цьому запевнила Крістіана Хагенедер, директор проекту GIZ "Енергоефективність у громадах", під час виступу на Форумі.

У рамках Форуму учасники обговорювали особливості підвищення енергоефективності у житловому секторі та практичного впровадження механізму енергосервісу в бюджетній сфері.

Також більшість спікерів акцентувала увагу учасників Форуму на необхідності безпосередньої участі населення у реалізації таких проектів. Кожен громадянин має усвідомити, що тільки його власна ініціатива у запровадженні заходів з енергоефективності у власній оселі дозволить зменшити енергоспоживання, заощадити на рахунках за комунальні послуги, створити комфортні умови проживання.

Загалом у роботі II Форуму енергоефективного партнерства взяло участь близько 30 спікерів та майже 700 учасників з різних регіонів країни: голови обласних, районних адміністрацій та міст, їхні заступники, представники міжнародних організацій, громадськості, ОСББ, зацікавлених міністерств і відомств тощо.

Довідково

Спікерами Форуму були керівники та провідні фахівці: Представництва ЄБРР в Україні, проектів GIZ та USAID, АБ "Укргазбанк" та ПАТ "Ощадбанк", Національної Ради з питань розвитку ОСББ при Кабінеті Міністрів України, Асоціацій ОСББ і компаній, що спеціалізуються на впровадженні енергоефективних проектів та ЕСКО-механізмів тощо.

Презентації спікерів II Форуму енергоефективного партнерства можна переглянути на сайті Держенергоефективності за посиланням: http://saee.gov.ua/uk/events/forum.

Джерело: Урядовий портал


Важливі новини і публікації

 

 

Освітній відеоролик "Термомодернізація житлового будинку - кроки" -
процес термомодернізації, необхідність та вигоди її проведення для мешканців багатоквартирних будівель.
Про ролик

Фінансовий інструмент ЄБРР для підвищення енергоефективності у житловому секторі України
Про Програму IQ energy 

 

 

Новий ресурс - приклади успішного впровадження енергозберігаючих заходів для тих, хто хоче зменшити свої витрати на комунальні послуги завдяки ощадливому споживанню та підвищенню енергоефективності власної оселі.

 

Судсидії. Тарифи. Енергоефективність.

 

 

 

Останні новини

Значні зміни: українців зобов‘яжуть проводити енергоаудит будинків

В Україні вже у наступному році повинен запрацювати Фонд енергоефективності, за рахунок якого сім‘я зможе компенсувати до 50% витрат на утеплення свого житла. Далі

6 жовтня відновлено Урядову програму допомоги населенню при утепленні індивідуального житла

Відновлено придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з частковим відшкодування залучених кредитних коштів. Ощадбанк та Укргазбанк знову почали видачу фізичним особам «теплих» кредитів в рамках програми. Далі

Кращі практики: ОСББ по вул. Учительська, 10 - повна термореновація стін

70% вартості робіт фінансується з міського бюджету, решта – внесок мешканців. Далі

Луцьке ОСББ отримало найбільший в Україні кредит на енергоефективність

Укргазбанк надав рекордний кредит на 10 років луцькому ОСББ «Центральна Вежа» в розмірі майже 3,5 млн. грн. Далі

Конкурс "Найефективніший споживач енергоресурсів" на новому ресурсі "Енергодопомога"

Призи від компанії REHAU - Сертифікат на суму 4000 грн на придбання вікна REHAU. Далі


Share +