ТЕПЛИЙ ДІМ






Друзі ТЕПЛОГО ДОМУ

Державне підприємство Агентство розвитку ЖКГ

Асоціація енергетичних аудиторів

Get Adobe Flash player

Науково-дослідний інститут будівельного виробництва

Всеукраинский союз производителей строительных материалов и изделий

Асоциация производителей пенопласта

Асоціація 'Енергоефективні міста України'

Стройсоюз

Черкаси. Історія про маленькі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків

Створене власниками квартир будинку, розміщеного за адресою бульвар Шевченка, 349, та зареєстроване у 2009 році ОСББ «Різдвяний-1» ще від початку його роботи і донині очолює голова правління Сергій Квартальов. При невеликій сумі надходжень плати за утримання будинку об’єднанню його співвласників вдалося вирішити ряд нагальних проблем. Попереду – реалізація нових планів і задумів.

На знімку: будинок Шевченка, 349  – ОСББ Різдвяний 1


Невеличкий півстолітній будинок два під’їзди і 28 квартир виглядав так, наче до нього ніколи й не заглядали працівники РЕУ. На першому поверсі – магазини та ресторани. До того ж, загальна сума місячного надходження плати за утримання будинку від усіх співвласників (включно із власниками магазину та ресторанів) становить 2800 гривень. На рік – це трохи більше 30 тисяч. На ці кошти особливо не розвернешся із серйозними ремонтними роботами.

І все ж співмешканці будинку за адресою «Різдвяний-1» наважились утворити ОСББ. Спонукала до цього рішення інформація про запровадження колишнім керівництвом міста чергової реорганізації житло-експлуатуючих комунальних підприємств, внаслідок якої із 7 РЕУ утворили 3 укрупнені  СУБи. Терпіння власників квартир чотирьохповерхівки на Різвяному закінчилось, оскільки вони  зрозуміли, що в укрупненій структурі СУБу черга до вирішення їх комунальних проблем взагалі навряд чи колись дійде. Порадившись по-сусідськи своєю невеличкою громадою вирішили спробувати самостійно утримувати будинок.

Благо, що знайшлася людина, готова взяти на себе відповідальність, і якій повірили жителі будинку. Тоді і було обрано головою правління новоствореного ОСББ Сергія Квартальова, а своє об’єднання отримало назву «Різдвяний-1» – від назви вулиці Різдвяна, що пролягає неподалік від будинку.

Голова правління активно зайнявся веденням справ будинку: зареєстрував ОСББ, відкрив рахунок, завів всю необхідну паперову документацію, включно із бухгалтерською.

Організаційна  схема діяльності невеличкого ОСББ традиційна: у будинку є правління, яке планує заходи, а організовує  реалізацію цих заходів – голова правління.

На щастя, Сергій Квартальов – майстер на всі боки. І з діловими паперами дає добре раду, й інженерно-технічні питання вміє вирішувати. Чимало робіт з утримання та ремонту електричної системи, тепло -  та водопостачання виконав власноруч.

Першочергово мешканці будинку вирішили виконати ремонт покрівлі даху.

«Разом з міськвиконкомом у 2011 році ми виконали повну заміну всієї покрівлі даху (площа-близько 500 м2), яка коштувала нам 22 тисячі грн.,  проблеми протікання даху позбулися не на один рік. Для того, щоб отримати кошти на це, мешканці всіх квартир, порівну, склалися по 650 гривень, половину вартості робіт дала міська влада», – розповідає Сергій Володимирович. – Мешканці будинку стали дбайливіше ставитися до використання спільного майна. Скажімо, на дах приміщення ніхто не полізе у взутті, що має підбори. А супутникові антени там розміщено не як попало, а у  визначених для цього місцях.

2010 року виконали ремонт теплопункту, з повною заміною засувок. На трубах встановлено манометри та термометри (які раніше були відсутні). Відтоді перестало заливати підвал будинку.

На знімку: підвал сухий. труби та термометри нові


За період з 2011 по 2013 рік за зібрані внески на утримання будинку замінено вікна в під’їздах будинку на металопластикові і мешканці зразу відчули, як стало затишно і тепло у під’їздах.

За період існування ОСББ замінено світильники у під’їздах на енергозберігаючі і виконано освітлення прибудинкової території. Зараз світло ввечері вмикається автоматично, а вранці – вимикається. За рахунок встановлення енергоощадних ламп та автоматики, плата за електропостачання для всього будинку зменшилась – замість  120 тепер споживається 80 КВат/місяць.

За згодою більшості мешканців першого під’їзду замінено вхідні двері до під’їзду з встановленням кодового замка, внаслідок чого стало значно чистіше на сходових клітинах. Та й для непроханих «гостей» – а поруч ринок на Сєдова, двері зачинені.

Усе це робиться при розмірі внесків на утримання будинку  2,13 грн./м2 .

З цих внесків платиться КП «ЧСЧ» за вивіз сміття, утримання контейнера, світло у під’їзді і прибудинковій території, а за потребою  оплачуються послуги аварійної служби, електриків чи сантехніків.

У сусідніх будинках, які утримуються КП «Придніпровська СУБ», в приблизно аналогічних за параметрами будинках, як у трохи менших , так і у трохи більших, плата за утримання становить 3,6 грн./м2, ще й за вивезення сміття мешканцям цих будинків доводиться платити окремо.

Зарплатний фонд ОСББ «Різдвяний - 1» –  1004 грн. На розвиток ОСББ залишається 1796 гривень, які й спрямовують на виконання ремонтних робіт та зазначені вище витрати.

Власники приміщень першого поверху будинку мають із ОСББ договори про участь у спільному утриманні будинку, платять свою частку на це: 300 гривень щомісячно.  Ділові стосунки голови ОСББ із власником ресторану «Женева» посприяли тому, що відкриту веранду ресторану, прибудовану впритул до будинку ОСББ «Різдвяний-1» з боку ринку на Сєдова, зрештою перетворено на капітальну закриту споруду.  І шум вечорами від надмірно веселих компаній, що відвідують цей ресторан тепер не дошкуляє мешканцям будинку.

Незважаючи на незначний розмір внесків правління ОСББ планує й надалі поліпшення його облаштування.

Тож на найближчі 2-3 роки в ОСББ «Різдвяний-1» планують виконати капітальний ремонт електрощитової із заміною усіх кабелів та запобіжників, вартість якого – близько 28 тис. грн. Частину коштів вже накопичено. А після заміни електросистеми – необхідно капітально відремонтувати під’їзди. Потрібно також замінити всі труби системи теплопостачання, водопостачання та каналізації на пластикові; заасфальтувати дорогу у дворі будинку; встановити нові двері для другого під’їзду.

Сергій Квартальов має величезне бажання здійснити зовнішнє утеплення будинку екологічно чистим мінеральним утеплювачем або термоізоляційною фарбою, проте розуміє, що поки що самостійно вирішити цю проблему складно.

А ще хочеться, щоб співвласники будинку мали можливість дбати не лише про поліпшення свого добробуту, а й про здоровий спосіб життя, тому голова правління виступає ініціатором заборони куріння у під’їзді. А також запрошує до співпраці меценатів та спонсорів, аби спільно облаштувати у дворі куточок з обладнанням для  дитячого дозвілля  та спортивними    тренажерами.

Можливо, що доведеться трохи збільшити розмір внесків, для того, щоб не затягувати заплановані справи на довгі роки. Та це питання вирішуватимуть загальні збори мешканців. Тільки співвласники на загальних зборах мають право вирішувати серйозні фінансові питання та питання стратегічного характеру для ОСББ.

До речі, Сергій Квартальов є також менеджером-управителем в ОСББ «Різдвяний-2», по бульвару Шевченка, 353. Це – двоповерховий 8 квартирний будинок, 1953 року забудови). Два ОСББ поєднані в асоціацію, мають одного керівника.

За словами Сергія Квартальова, він готовий брати на обслуговування й інші будинки, які є поруч, співвласники яких цього забажають. Він гарантує у перший же рік управління господарством будинку влаштувати у ньому систему енергозберігаючого освітлення всередині під’їздів та освітлення зовні  входів у під’їзди із автоматикою (це зменшить споживання електроенергії на третину) та планомірно розвивати будинок далі, відповідно до побажань правління ОСББ цього будинку.

Джерело: офіційний портал міської ради міста Черкаси, 7.02.2014


Важливі новини і публікації

 

 

Освітній відеоролик "Термомодернізація житлового будинку - кроки" -
процес термомодернізації, необхідність та вигоди її проведення для мешканців багатоквартирних будівель.
Про ролик

Фінансовий інструмент ЄБРР для підвищення енергоефективності у житловому секторі України
Про Програму IQ energy 

 

 

Новий ресурс - приклади успішного впровадження енергозберігаючих заходів для тих, хто хоче зменшити свої витрати на комунальні послуги завдяки ощадливому споживанню та підвищенню енергоефективності власної оселі.

 

Судсидії. Тарифи. Енергоефективність.

 

 

 

Останні новини

Значні зміни: українців зобов‘яжуть проводити енергоаудит будинків

В Україні вже у наступному році повинен запрацювати Фонд енергоефективності, за рахунок якого сім‘я зможе компенсувати до 50% витрат на утеплення свого житла. Далі

6 жовтня відновлено Урядову програму допомоги населенню при утепленні індивідуального житла

Відновлено придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з частковим відшкодування залучених кредитних коштів. Ощадбанк та Укргазбанк знову почали видачу фізичним особам «теплих» кредитів в рамках програми. Далі

Кращі практики: ОСББ по вул. Учительська, 10 - повна термореновація стін

70% вартості робіт фінансується з міського бюджету, решта – внесок мешканців. Далі

Луцьке ОСББ отримало найбільший в Україні кредит на енергоефективність

Укргазбанк надав рекордний кредит на 10 років луцькому ОСББ «Центральна Вежа» в розмірі майже 3,5 млн. грн. Далі

Конкурс "Найефективніший споживач енергоресурсів" на новому ресурсі "Енергодопомога"

Призи від компанії REHAU - Сертифікат на суму 4000 грн на придбання вікна REHAU. Далі


Share +