ТЕПЛИЙ ДІМ






Друзі ТЕПЛОГО ДОМУ

Державне підприємство Агентство розвитку ЖКГ

Асоціація енергетичних аудиторів

Get Adobe Flash player

Науково-дослідний інститут будівельного виробництва

Всеукраинский союз производителей строительных материалов и изделий

Асоциация производителей пенопласта

Асоціація 'Енергоефективні міста України'

Стройсоюз

Історія успіху ОСББ "Віра" м. Луцьк: За опалення - втричі дешевше

Торік в ОСББ «Віра» встановили індивідуальний тепловий пункт (ІПП), що дозволяє значно економити на теплозабезпеченні. ІТП обійшовся ОСББ «Віра» торік у майже 200 тисяч гривень: 150 тисяч із них виділила Луцька міська рада, ще 40 тисяч гривень сплатили мешканці. Цього року вартість опалення знову буде збільшуватися. Мешканці Луцька платитимуть вже більше 15 гривень, а мешканці будинку по Відродження, 47 сплачуватимуть приблизно по 5-6 гривень за квадратний метр опалювальної площі.

02.08.2015

Торік в ОСББ «Віра» встановили індивідуальний тепловий пункт (ІПП), що дозволяє значно економити на теплозабезпеченні.

Так, цього року вартість опалення знову буде збільшуватися. Мешканці Луцька платитимуть вже більше 15 гривень, а мешканці будинку по Відродження, 47 завдяки ІПП сплачуватимуть приблизно по 5-6 гривень за квадратний метр опалювальної площі.

З часу введення в експлуатацію будинку по проспекту Відродження, 47 у Луцьку уже минає 28 років. Його житлова площа становить майже 7 тисяч квадратних метрів. Тут – 10 під’їздів, 5 поверхів. Довгі роки він був не в найкращому стані. У 2010 році мешканці створили об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Віра», тож уже 5 років він обслуговує себе сам і за цей час вдалося виконати колосальну роботу.

Вже у часи коли будинок передали на баланс ОСББ «Віра» тут провели капітальний ремонт системи холодного водопостачання: повністю замінили усі труби. Для підвищення енергоефективності в будівлі повністю утеплили всі труби гарячого водопостачання і опалення.

Крім цього, в будинку провели капітальний ремонт даху: його повністю перекрили новим руберойдом. А цього року мешканці спланували провести й капітальний ремонт козирків. В ОСББ «Віра» накопичили 26 тисяч гривень, за які й плануємо відремонтувати піддашки при входах в під’їзди.

Також торік провели поточний ремонт в усіх під’їздах житлового будинку на проспекті Відродження, 47, тож нині тут чисто і затишно.

У минулому році за майже 200 тисяч гривень у підвалі будинку по Відродження, 47 встановили індивідуальний тепловий пункт «Danfoss» (далі - ІТП). Завдяки йому мешканці будинку в цей опалювальний період сплачували за метр квадратний опалювальної площі 3 гривні 90 копійок, тоді як інші лучани платили більше 9 гривень. Тобто цей ІТП дав можливість людям зекономити чималі кошти на опаленні. Разом з тим, якість послуги не погіршилася, адже в квартирах була постійна температура 20-21 градус. Жодної скарги на те, що хтось замерзає, не було.

Як працює такий ІТП? З одного боку до ІТП подається теплоносій із ДКП «Луцьктепло». В ІТП розміщується регулювальний клапан, який перекриває цю трубу і не дає можливості зайвим гігакалоріям зайти в будинок. Для того, щоб невідпрацьоване тепло не йшло в трубу назад, стоїть перемичка. Тобто тепло в будинку експлуатується до тих пір, поки не віддасть всю енергію.

В ящику розміщується комп’ютер, який задає режим роботи клапана, зважаючи на дві складові: зовнішню температуру повітря і температури подачі теплоносія. Тобто, звідти тепло може подаватися і з нижчою за норму температурою, в такому разі клапан відкривається більше. Якщо ж температура теплоносія в межах норми, то клапан закривається і дає максимально використати отримане тепло.

По системі теплозабезпечення будинку гарячу воду по черзі ганяє два насоси. Вони й створюють тиск щоб гаряча вода добре циркулювала по батареях. Також в склад ІТП входить лічильник, який показує скільки було спожито теплової енергії. За минулий опалювальний період цей будинок спожив 430 гігакалорій енергії. Це досить мало.

Такий індивідуальний тепловий пункт обійшовся ОСББ «Віра» торік у майже 200 тисяч гривень: 150 тисяч із них виділила Луцька міська рада, ще 40 тисяч гривень сплатили мешканці.

В будь-якому будинку, де створене ОСББ, можна встановити такий самий ІТП. Цього року вартість опалення знову буде збільшуватися. Мешканці Луцька платитимуть вже більше 15 гривень, а мешканці будинку по Відродження, 47 сплачуватимуть приблизно по 5-6 гривень за квадратний метр опалювальної площі.

Повну версію статті див. на сайті ІА «Волинські Новини», 02 серпня 2015 р.


Важливі новини і публікації

 

 

Освітній відеоролик "Термомодернізація житлового будинку - кроки" -
процес термомодернізації, необхідність та вигоди її проведення для мешканців багатоквартирних будівель.
Про ролик

Фінансовий інструмент ЄБРР для підвищення енергоефективності у житловому секторі України
Про Програму IQ energy 

 

 

Новий ресурс - приклади успішного впровадження енергозберігаючих заходів для тих, хто хоче зменшити свої витрати на комунальні послуги завдяки ощадливому споживанню та підвищенню енергоефективності власної оселі.

 

Судсидії. Тарифи. Енергоефективність.

 

 

 

Останні новини

Значні зміни: українців зобов‘яжуть проводити енергоаудит будинків

В Україні вже у наступному році повинен запрацювати Фонд енергоефективності, за рахунок якого сім‘я зможе компенсувати до 50% витрат на утеплення свого житла. Далі

6 жовтня відновлено Урядову програму допомоги населенню при утепленні індивідуального житла

Відновлено придбання енергоефективних матеріалів та обладнання з частковим відшкодування залучених кредитних коштів. Ощадбанк та Укргазбанк знову почали видачу фізичним особам «теплих» кредитів в рамках програми. Далі

Кращі практики: ОСББ по вул. Учительська, 10 - повна термореновація стін

70% вартості робіт фінансується з міського бюджету, решта – внесок мешканців. Далі

Луцьке ОСББ отримало найбільший в Україні кредит на енергоефективність

Укргазбанк надав рекордний кредит на 10 років луцькому ОСББ «Центральна Вежа» в розмірі майже 3,5 млн. грн. Далі

Конкурс "Найефективніший споживач енергоресурсів" на новому ресурсі "Енергодопомога"

Призи від компанії REHAU - Сертифікат на суму 4000 грн на придбання вікна REHAU. Далі


Share +